INFACT Canada Presents :

The 20-Hour Breastfeeding Course in Toronto
For a sound and comprehensive training
in breastfeeding support

March 22, 23 & 24

Schedule

Day 1: Wednesday

  • 8:00am – 8:30am

    Registration and Sign-In

  • 8:30am – 9:30am

    1.0 Hours

    Introduction & Overview; Breastfeeding & Child Survival

    Protecting, promoting & supporting breastfeeding. Breastfeeding as a public health priority.

    Steps: 1

  • 9:30am – 10:30am

    1.0 Hours

    Wondrous, Magical Mother’s milk.
    Risks of Formula feeding.

    Nutritional and immunological properties of human milk and what’s in infant formula.

    Steps: 6

  • 10:30am – 10:45am

    Break

  • 10:45am – 11:45am

    1.0 Hours

    Breastfeeding Protection: International Code and relevant WHA resolutions.

    What is the International Code, the WHA Resolutions and what actions to take.

    Steps: 6

  • 11:45am – 1:00pm

    Lunch

    Not provided.
  • 1:00pm – 2:30pm

    1.5 Hours

    The Lactating Breast

    Breast anatomy. Milk synthesis: increasing and decreasing milk production.

    Steps: 2, 3, & 5

  • 2:30pm – 2:45pm

    Break

  • 2:45pm – 04:45pm

    2.0 Hours

    Infant Suck; Making the Connection.
    Assessing a Breastfeed.

    Physiology of sucking; Positioning and latch-on

    Steps: 2, 3, & 5

  • 6.5

    Total Hours

Day 2: Thursday

  • 8:30am – 10:00am

    1.5 Hours

    Mother-Friendly Childbirth

    Influence of birthing practices on breastfeeding

    Steps: 2, 3

  • 10:00am - 10:15am

    Break

  • 10:30am – 12:00am

    1.5 Hours

    Beyond Initiation (duration of breastfeeding, weaning). Exclusive Breastfeeding & Complementary Feeding.

    Sustaining breastfeeding for two years and beyond; Introducing complementary foods at six months.

    Steps: 10

  • 12:00pm – 1:15pm

    Lunch

    Not provided.
  • 1:15pm – 3:00pm

    1.75 Hours

    When Mother is Sick (Maternal Health Issues).
    Skin-to-Skin contact, Safe sleep during bedsharing (co-sleeping).

    Maternal medication use; Breastfeeding during maternal illness; Contraindications.

    Steps: 5, 10

  • 3:00pm - 3:10pm

    Break

  • 3:15pm – 5:00pm

    1.75 Hours

    A B C Protocol for Solving Breastfeeding Problems.

    Systematic approach for preventing and solving problems.

    Steps: 4, 5, 6, 7, 8, 9

  • 6.5

    Total Hours

Day 3: Friday

  • 8:30pm – 10:30pm

    2.0 Hours

    Special Needs Babies (prematurity, infant illness, tongue-tie).

    Prematurity, Illness or injury, Medical indications for supplementation, Rare contraindications, Non-breastfed babies.

    Steps: 5, 10

  • 10:30am –10:45am

    Break

  • 10:45am – 11:30am

    0.75 Hours

    Spreading the Word (teaching about breastfeeding, prenatal classes).

    Promoting and teaching about Breastfeeding. Core messages during pregnancy.

    Steps: 2, 3

  • 11:20am – 12:30pm

    1.17 Hours

    Breastfeeding in Exceptional Circumstances.
    Breastfeeding rights for mothers and babies.

    Breastfeeding in emergencies. Breastfeeding and the workplace. Breastfeeding in public spaces.

    Steps: 5

  • 12:30pm – 1:30pm

    Lunch

    15 minutes shorter. Not provided.
  • 1:30pm – 2:45pm

    1.75 Hours

    Counseling Skills: How to talk and listen.
    Mother Support Groups.

    Effective teaching strategies and counseling skills; conducting groups.

    Steps: 2, 3, 10

  • 2:45pm – 3:00pm

    Break

  • 3:00pm – 5:00pm

    2 Hours

    Implementing the Initiative: Review of BFI Steps.
    Strategies for moving ahead. Certificates, evaluations.

    Policies, programs and strategies for implementing; professional roles.

    Steps: 1

  • 7.67

    Total Hours